Computer

De behuizing

In een computer zitten veel verschillende onderdelen. Om al deze onderdelen samen te houden tot een geheel en te voorkomen dat je de onderdelen kan aanraken zit er een bescherming rond ofwel een behuizing. Computerbehuizingen bieden gewoonlijk plaats voor een voeding, verschillende insteekkaarten, schijven, bedrading en sommige bevatten ook ingebouwde poorten die aan het moederbord moeten gekoppeld worden. Aan de zijkant van de computer zitten enkele vijsjes, als je deze vijsje losmaakt kan je de zijkant van de behuizing eraf halen en kan je aan de onderdelen binnen in.

 

De voeding

Aan een computer hangt een stekker, dat betekent dus dat hij op elektriciteit werkt.  De onderdelen in een computer werken op 12v ,uit het stopcontact komt 230v.  Dat betekend dus dat de 230v moet worden veranderd naar 12v.  Hiervoor dient de voeding, de voeding zet de 230v om naar 12v zodat de computer kan werken.  De voeding voedt dus eigenlijk de computer.

 

De dvd- lezer

Je kan de dvd- speler gebruiken voor dvd’s te kijken, cd’s te luisteren, spelletjes/software te instaleren en nog veel meer.  Ook kan je met sommige dvd- spelers schijfjes branden. Dit betekent dat je zelf dvd’s/cd’s kunt maken met je computer.  Oudere computers hebben soms ook nog een floppydrive waar je floppydisk mee kan lezen.  Floppydisks waren de voorlopers van de dvd’s om software te installeren.  Deze worden niet meer gebruikt en je zal ze enkel terugvinden op oude computers.

 

De harde schijf

Een computer moet veel dingen onthouden en heeft dus een goed geheugen nodig.  Hiervoor dient de harde schijf.  Op de harde schijf worden al je spelletjes, filmpjes en andere bestanden opslagen. Wanneer de computer wordt afgezet zullen alle bestanden die op de computer zijn gezet op de harde schijf blijven staan. Het wordt een harde schijf genoemd omdat er enkele
schijven in zitten waar al je bestanden op worden gezet met een
schrijfkop en worden gelezen met een leeskop. 

 

 

Het moederbord

Alle computeronderdelen worden aangesloten aan het moederbord.  Het moederbord zorgt ervoor dat alle onderdelen met elkaar kunnen werken en helpt de processor om alle onderdelen van de computer te kunnen besturen.  Op het moederbord kunnen meerdere printplaten geplaatst worden zoals het ram geheugen, videokaart en de processor.  Wat deze precies doen gaan we hieronder lezen.

 

 

Het ram geheugen

Als je een spelletje aan het spelen bent op je computer of wanneer je op het internet surft wil je natuurlijk zo weinig mogelijk wachten.  Dit is waar het ram geheugen mee helpt.  Als je een spelletje wilt spelen worden alle bestanden van je spelletje eventjes naar het ram geheugen gekopieerd zodat de computer niet meer achter bijvoorbeeld een geluidje in een spelletje moet zoeken.  Waarom is het ram geheugen dan sneller dan een harde schijf?  Als je spelletje het geluidje op de harde schijf wilt afspelen moet het schijfje in de harde schijf draaien en moet de leeskop het geluidje van het schijfje aflezen.  Dit kan wel even duren.  Om het geluidje zo snel mogelijk af te spelen wordt er een ram geheugen gebruikt.  Het ram geheugen onthoudt dus even alle bestanden van het spelletje en kan dus direct alle bestanden van het spelletje terugvinden.  Wanneer je je computer afsluit wordt alles van het ram geheugen vergeten en wanneer je dan je computer opnieuw opstart zal het ram geheugen terug leeg zijn.

 

Videokaart

Wanneer je een spelletje speelt moet de 3D wereld in je computer gebouwd worden, dit is een van de taken van de videokaart of grafische kaart. Deze kaart neemt alle taken die te maken hebben met beeld op zich. Zoals dus bijvoorbeeld je 3D wereld maken, maar ook dingen zoals filmpjes kijken op het internet.  Zonder een video kaart heb je dus geen beeld op je beeldscherm.

 

De processor

De processor wordt ook wel het hard van de computer genoemd.  Hij is namelijk verantwoordelijk voor alle berekeningen en stuurt alle onderdelen in de computer aan.  Hoe sneller je processor hoe sneller je computer.  Zonder een processor zal je computer niet opstarten.  Want zonder weten de andere onderdelen in je computer niet wat ze moeten doen.

 

De koeling

Er gebeurt dus heel veel in je computer.  Dit alles kan dus wel voor wat warmte zorgen en om ervoor te zorgen dat de computer niet te warm wordt is er een koeling voorzien.  Er bestaan veel manieren om je computer te koelen maar wij gaan het hebben over de 2 meest gebruikten namelijk de koelribben en ventilators.  De koelribben bestaan uit aluminium en zijn geplakt op onderdelen die heel warm kunnen worde zoals de processor en de videokaart.  De koelribben nemen de warmte van deze onderdelen over en laten de warmte los in de lucht van de computer.  Nu zijn de video kaart en de processor wel gekoeld maar al die warme lucht blijft nu in de computer hangen.  Om dit probleem op te lossen gebruiken we de ventilators.  De ventilators blazen de warme lucht naar buiten en zuigen koude lucht naar binnen. Hierdoor blijft alles in de computer lekker fris.